文字サイズ
自治体の皆さまへ

From your ALT

10/28

北海道中川町

By:Dorothy Le(リー・ドロシー)

■As the air is warmer and the snow is melting.
Spring is finally here! Describe this season as one food.
For me, it would be Vietnamese spring rolls (ゴイクォン ).
It is a celebration of the Spring’s bounty and freshness.
The fresh ingredients and vibrant flavors perfectly capture the essence of the season. Plus, its versatility makes it suitable for dietary preferences and restrictions.
A traditional Vietnamese Spring Roll contains one or two proteins of any kind, typically boiled pork or shrimp, vermicelli rice noodles, vegetables such as lettuce, cucumber, bean sprouts, and herbs like mint and cilantro all wrapped up into a rice paper. This is then dipped into a creamy peanut sauce or Vietnamese vinegar sauce (ヌクチャム ).
The combination creates a light yet satisfying meal perfect for warmer weather. Watch and follow this video on how to make the spring roll:
https://www.youtube.com/watch?v=GRrkdI-AmtY
Let me know if you tried to make it!
※「ゴイクォン」「ヌクチャム」の正式表記は本紙をご覧ください。

◇空気が暖かくなり、雪も溶けてきました。ついに春がやって来ました! この季節を一つの食べ物に例えてみましょう。私にとってそれはベトナムの生春巻き(ゴイクォン)です。これは春の恵みと新鮮さのお祝いです。新鮮な食材と鮮やかな風味は、季節のエッセンスを完璧にとらえています。さらに、その多用途性により、食事の好みや制限にも適しています。
伝統的なベトナムの春巻きには、1~2種類のタンパク質が含まれており、通常はゆでた豚肉やエビ、春雨ビーフン、レタス、キュウリ、もやしなどの野菜、ミントやコリアンダーなどのハーブがライスペーパーに包まれています。これにクリーミーなピーナッツソースまたはベトナム酢ソース(ヌクチャム)をつけて食べます。この組み合わせは、暖かい季節にぴったりの、軽くて満足のいくものです。春巻きの作り方は、YouTubeの動画をご覧ください。
【HP】https://www.youtube.com/watch?v=GRrkdI-AmtY
作ってみた方はぜひ教えてください!

■FUN FACT!
Shrimps have the ability to lose their limbs and later regrow it.

◇面白い事実
エビは手足を失っても、後で再生する能力を持っています。

<この記事についてアンケートにご協力ください。>

〒107-0052 東京都港区赤坂2丁目9番11号 オリックス赤坂2丁目ビル

市区町村の広報紙をネットやスマホで マイ広報紙

MENU